Премиерът Кирил Петков беше призован като свидетел по делото за изнудване на Васил Божков. Разпитът продължи повече от два часа в Софийската градска прокуратура.

След излизането си от сградата на прокуратурата той посочи, че е дал същата информация и сведения, както и при първия си разпит и призова Висшия съдебен съвет да си свърши  работата и да подкрепи искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. За пореден път той обяви, че няма доверие на действащия oбвинител номер едно.

„Това, което обясних в детайли съм го споделял и на медиите – че има няколко неща, които мен лично ме притесняват. Първото е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета с над 550 млн. Това за мен е факт, който е на база истински доклад. Който е на база, че г-н Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати – бюджетът е ощетен”, заяви Петков относно проведения разпит.

снимка: БГНЕС

Той заяви, че като министър-председател се притеснява, ако информацията на Божков, че е дал 60 млн. под формата на подкуп и пари срещу изнудване, се окаже вярна.

„Отделно – като говоря за третия доклад, който беше издаден от МФ, където под същия министър – Горанов, одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти”, допълни Петков.

Това е втория разпит на Петков, след като според държавното обвинение първоначалният няма правна стойност, тъй като е даден пред разследващ полицай, а не пред следовател.

Миналата седмица повторно бяха разпитани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на кабинета „Борисов” Севделина Арнаудова. На 17 март тримата бяха задържани за 24 часа, но след това бяха освободени без повдигнати обвинения.


Share Follow

Leave A Reply