МВР огласи 116 преписки с висок обществен интерес, по които до момента няма движение от страна на прокуратурата, съобщи БНР. Вътрешният министър Бойко Рашков обеща преди дни този списък да бъде публикуван.

Информацията в списъка, публикуван от вътрешното министерство, е лаконична. Става ясно, че в данните на МВР присъстват част от случаите, които станаха знакови в последните месеци.

След публикуваните от МВР разследвани случаи е и този с данните и сигнала на Светослав Илчовски, който преди време разказа за натиск върху бизнеса му.

снимка: БГНЕС

Сред публикуваните преписки е и тази на охранителна фирма, чийто лиценз бе отнет от съда на първа инстанция, както и сигнал за установени факти, свързани с удълбочаване на канала на пристанище Варна. Съдържат се данни и за случаите с АМ „Хемус“, делото за изнудване на Васил Божков и случая „Осемте джуджета“.

Всички тези случаи от таблицата, която е изпратена, съдържа данни само за приключили в Главна дирекция „Национална полиция“ и ГДБОП преписки. Всички те са предадени на прокуратурата по компетентност. От МВР допълват, че към момента няма никаква информация за произнасяне по тях.

снимка: БГНЕС

Прокуратурата определи, огласената от МВР справка със случаи приключени от МВР и предадени на нея, по които няма движение, като „поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт“.

От пресцентъра на ведомството обясняват, че по голяма част от случаите текат активни действия по разследването, назначени са множество експертизи и други процесуални действия.

„Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в неконструктивен „диалог“, който погазва конституционно заложения принцип за разделение на властите. Против интереса на българските граждани е прокуратурата да възприеме подхода, налаган от лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушаване устоите на правовата държава“, пише в позицията на държавното обвинение.


Share Follow

Leave A Reply