Националният съвет на Висшия съдебен съвет (ВСС) разглежда допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Правосъдният министър е посочила в мотивите си 9 точки – основания за отстраняването на Гешев, като Пленумът на ВСС разглежда всяка една поотделно.

ВСС реши, че са частично недопустими три от основанията, предаде БГНЕС, цитирана от Нова тв. Става въпрос за частта им, касаеща действия и бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в длъжност като главен прокурор. Останалите пет са определени за допустими и редовни. Частично недопустимите основания могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Главният прокурор Иван Гешев заяви по време на дебата, че с искането се разкрива личното мнение на министъра на правосъдието към главния прокурор. Той заговори за разделението на властите. Гешев заяви, че не би си позволил да дава препоръки на някой от изпълнителната власт, за да не нарушава разделението.

„В предложението почти няма описание на действия и бездействия, извършени от моя страна лично“, каза още Гешев. Главният прокурор заяви, че няма никакви притеснения и не вижда юридически аргументи.

В началото на заседанието пред сградата на ВСС имаше протест на гражданско сдружение БОЕЦ срещу главния прокурор Иван Гешев.

 


Share Follow

Leave A Reply