След като стана ясно, че правителството на САЩ е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да укрепи сигурността на страната като член на НАТО, президентът Румен Радев коментира темата след срещата с албанския му колега Илир Мета.

Според Румен Радев,правителството ни трябва да вземе изключително тежко решение: „Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5.5 милиарда, дали можем да си го позволим сега, ако е на разсрочено плащане, както и колко точно е това време“.

По думите му няма страна, която може да носи бойно дежурство само с осем самолета.

Според него, ако правителството вземе решение бързо и в рамките на 2-3 месеца отговори и сключи договор, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат 2027-2028 г., което означава, че държавата ще може да носи бойно дежурство около 2030 г., в случай че сключи със САЩ договор сега.

Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатацията на МиГ-29 до този момент ще стане още по-голяма“, посочи Радев и допълни, че очаква правителството да разгледа всички възможни опции, да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО.

„Да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена“, каза държавният глава.


Share Follow

Leave A Reply