„Натискът върху магистрати вече има криминален характер.“ Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева в изявление по повод образувано досъдебно производство за закана с убийство на магистрат от Специализираната прокуратура. „През последната година Прокуратурата на Република България многократно алармира за политически натиск върху институцията, върху магистрати и техните близки“, заяви Милева. И допълни: „За съжаление, днес съм тук пред вас, за да обявя поредната форма на натиск. Натиск, който вече има криминален характер – в държава членка на Европейския съюз магистрат получава заплахи за убийство, за това, че си върши работата“.

снимка: БГНЕС

Милева даде подробности за заплахата: На шести април на ул. „Черковна“ в гр. София в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити – 1 бр. патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи. „Недопустимо е прокурор да намери в служебния си кабинет – плик, адресиран лично до него, забележете, съдържащ патрон и изрезки с послания. Какво пише на изрезките ли? Дословно, пише „Кръв“ и „информиран“. Всеки един от вас може сам да направи извод заплаха ли е това и каква е целта“, заяви още Милева. И попита: „Дали е случайно, че в плика има и текст с името на столична болница, която колегата е посещавал многократно в изминалите месеци? Както и бележка с името на чужда държава“.

„Каква е целта? Магистратите да се страхуват и да не могат да изпълняват служебните си задължения. Нашата основна мисия е да се борим срещу престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства, а не наши колеги и техните близки да са подложени на заплахи и преследвания“, посочи тя. По думите ѝ в случая се касае за магистрат, който повече от една година е с поставена охрана, именно заради неговата застрашеност от месеци. Прокурорите от СРП и следователи от СО при СГП извършват и в момента действия по разследването по образувано досъдебно производство за системно следене и закана с убийство на магистрат. За заплахите срещу прокурора ще бъдат информирани Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на страните – членки на Европейския съюз, САЩ и Великобритания.


Share Follow

Leave A Reply