Новото управление на страната е парадоксално по редица критерии – премиерът е неопитен в полето на политиката, коалицията е съставена от партии, които са си политически врагове… Но един от най-забележимите парадокси е, че на четворната коалиция не й трябва опозиция. Партиите, съставящи коалицията, толкова умело се саботират една друга и нелепата конструкция като цяло, че няма нужда опозицията в НС да прави каквото и да е било:

Темата „Русия“ за пореден път създаде напрежение между коалиционните „партньори“. През тази седмица от ДБ поискаха руският посланик у нас Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата на фона на ужасяващите действия на руската армия в Буча и други украински градове, както и нееднократните, политически некоректни изказвания на посланика за страната ни. От своя страна, БСП веднага се възпротиви. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че „това е крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици“. Нинова посочи още, че въпросът не е разглеждан нито на лидерския коалиционен съвет, нито в Министерски съвет, нито на Председателски съвет в Народното събрание. За проблемите в комуникацията между т.нар. партьори намекна и бившият министър на отбраната в кабинета на Петков Стефан Янев, който заяви, че „правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони“. В крайна сметка премиерът взе страна по спора и посочи, че „е по-целесъобразно, ако такава стъпка се предприеме, тя да е на ниво ЕС“. Както обикновено Петков остави решението на поредния проблем в чужди ръце. Каква промяна! Отново чакаме ЕС да ни реши проблемите…

Другият голям коалиционен проблем е кой ще поеме ръководството на БНБ. Както вече знаете кандидатът на „Продължаваме промяната“ е Андрей Гюров, а този на „Има такъв народ“ Любомира Каримански. Битката за поста обаче не само заплашва привидния мир в коалицията, но и твърде бързо излезе извън контрол. На пресконференция Каримански съобщи, че е получил заплашително съобщение, което гласи: „Откажи се или проблемите ще започнат веднага и нямаш представа колко ще са сериозни“.
От ДБ пък не подкрепят нито една от кандидатурите. Те искат и двете кандидатури да бъдат оттеглени. Според Христо Иванов трябва да се намери кандидатура, която да се ползва с подкрепата на целия парламент. Дано все пак на това НС му стигне времето да избере нов управител на БНБ, защото с темпото, с което се самосаботират „партньорите“, времето на кабинета „Петков“ се стопява.

На фона на безкрайно нижещите се проблеми, лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов за първи път си позволи да разкритикува премиерът Кирил Петков по повод казуса с Република Северна Македония:

„Както знаете, преди да се създаде това правителство, четирите партии проведохме преговори и подписахме коалиционно споразумение. В него, в частта “Външна политика”, всички се съгласихме, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година. За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с Народното събрание“, написа Трифонов във „Фейсбук“.

Както разбирате, обвинението на лидер на коалиционна партия, че коалиционното споразумение не се спазва е изключително сериозно. А отношенията с РСМ са само повод. Причината е, че коалицията очевидно не работи като такава. Решенията се взимат или еднолично, или по-често изобщо не се взимат.

Снимка: БГНЕС

Като цяло държавата се управлява просто. Коалиционните партньори не се харесват и не се разбират, затова просто не си говорят. Когато нещо не е наред просто се обвинява опозицията. Проблемите, които не могат да бъдат решени, просто остават нерешени. За политиците всичко е много просто, но за обикновените граждани ситуацията все повече се усложнява…


Share Follow

Leave A Reply