Високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки са предизвикани в основна степен от високите цени електроенергията и вносните горива. В последния един месец те бяха допълнително утежнени от кризата в Украйна. Това коментира зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев пред Нова тв.

„Вероятно ще има опити за спекула на много места. Всеки търговец в настоящата ситуация вероятно ще се опита да използва несигурността, която се създава на пазара от тези фактори”, предупреди той.

Данчев напомни за проверките, направени от министерството през март, обхващащи пазара на горива и този на основните хранителни стоки. Извършени са общо 523 инспекции от Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„На няколко места беше открито прилагане на нелоялни търговски практики и имаше случаи, в които обявени на промоция стоки – олио, не са се предлагали или не са предлагани в необходимите количества, които да задоволят възникналото търсене”, уточни зам.-министърът.

Според заместник-министъра през последните месеци правителството е предприело няколко много мащабни мерки, за да компенсира производствените цени в редица сектори.

„Мерките, които прилагаме в България, се одобряват и от колегите от МВФ и ги считат за адекватни в настоящата ситуация”, каза Димитър Данчев.

По думите му на първо време държавата ще подпомогне най-засегнатата група от хората- енергийно най-бедните. Те понасят най-голям удар по отношение на цените, коментира Данчев.

Ще бъде направена и актуализация на бджета, за да се посрещнат нарасналите социални разходи за издържка на българските граждани, каза още зам.- министърът.

Към момента той посочи, че не е обсъждано намаляване на ДДС на основни хранителни стоки в коалицията. „Ние от БСП отдавна предлагаме да се намали ДДС за основните стоки от потребителската кошница. Директно подпомагане ще получат всички граждани, отговарящи на съответните критерии”, уточни Данчев.

Тавана на цените определи като непазарна мярка, която обаче вече се прилага в редица страни от ЕС. „Налагането на квоти за потребители и бизнес клиенти е една от възможните мерки за справяне със спекулата и с нарастването на цените. Обсъждаме и тази възможност”, посочи той.

Зам.-министърът на икономиката и индустрията обяви, че ще има проверки преди празниците. Комисията за защита на потребителите вече е изпратила писма до БАБХ, ДКСБТ и НАП.

„Още тази седмица започват съвместни проверки, за да се предотврати възможната спекула и възможни нарушения на пазара по повод предстоящите празници. Особено внимание ще бъде обърнато на козунаците, яйцата и агнешкото месо”, посочи Данчев.

 

 


Share Follow

Leave A Reply