Съдебната власт е много сериозно атакувана, има нужда от взаимодействие с европейските институции. След като отпадна този ефективен механизъм, ние се връщаме към нива на престъпност от началото на 90-те и регресът е изключително бърз”. Това заяви пред Nova News главният прокурор Иван Гешев.

снимка: БГНЕС

По думите му от темата за съдебната реформа се интересуват между 4 и 7% от българите. 

Истината е, че българските политици не се интересуват от съдебна реформа, а под „реформа” разбират овладяване на прокуратурата и персонална смяна на главния прокурор. Надявам се, не с нелегитимни цели, с каквито най-вероятно ползват някои институции на изпълнителната власт“, заяви още главният прокурор.

снимка: БГНЕС

Относно разпита на Васил Божков, той поясни, че „обвиняем не може да бъде разпитан чрез видеовръзка преди да му се преяви лично срещу подпис постановлението за привличане“:

Той може да бъде разпитан като свидетел, но в случай, че има съответни спогодби с приемащата държава или на принципа на взаимност. Това е една плитка пропаганда“, смята Гешев. По думите му допреди 20 дни Божков е бил със статут на обвиняем. 

Гешев заяви, че е спорен въпросът дали е имало неотложност при арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов:

Това, което е безспорно, е, че арестите са направени от некомпетентен орган. МВР не може да арестува хора, които са били членове на Министерски съвет“, категоричен е обвинител номер едно.

За съдията, който да разследва главния прокурор, Гешев заяви:

„Това противоречи на Конституцията. Целта е пак да се отстрани персоната главен прокурор. За да се случи това нещо, трябва Велико народно събрание“.

Гешев коментира и заплахата, която беше отправена срещу прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев:

„В резултат на това нападение, на което е подложена Съдебната власт, се случват персоналните заплахи срещу магистрати. Това е ежедневие за Специализираната прокуратура. Времето е Рай за престъпността. Много често има персонален натиск, особено срещу дами, заради техни конкретни произнасяния”.

 


Share Follow

Leave A Reply