Не сме спрели плащанията за текущите ремонти на републиканската пътна мрежа. По време на служебното правителство завареният бюджет на АПИ е бил около 400 млн. лева, който е похарчен до 30 април. Това заяви пред БНР бившият служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

„И много пътностроителни фирми с 5-годишни договори, които отговарят за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, които са извършвали работа за много повече от този бюджет. Ние се натъкнахме на една липса на много голяма сума средства, която до края на годината вече е станала 1,1 млрд. лева, за което говори министър Гроздан Караджов, извън основния бюджет на АПИ“, допълни Комитова.

Комитова изтъкна, че служебното правителство е заварило управленска практика, при която всяка година са се давали 1,5 – 2 млрд. лева за поддръжка на пътищата, при бюджет на АПИ от 400 млн. лв.

„Възникна въпросът защо тези милиарди не са в Държавния бюджет. Аз говорех, че в Бюджет 2022 трябва да се осигурят 1,5 млрд. лева за поддръжка на републиканската пътна мрежа“.

снимка: БГНЕС

В отговор на заявеното от бившия премиер Бойко Борисов, че за една година „една лъжица асфалт не е положена и нито един път не е построен“, Комитова заяви:

„Не е вярно, че не се работи, пътища се строят, ремонтират и поддържат“.

 


Share Follow

Leave A Reply