Проектът за самолетите е изключително важен. Българската армия има нужда от ново въоръжение и техниката. За да бъде модерна и на нивото на нашите съюзници, трябва да придобиваме техника и за сухопътните войски, и за военноморските сили. Гледаме да има баланс в придобиването. Това каза в ефира на НОВА тв зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов. Зам.-министърът уточни, че към момента страната ни разчита за своята отбрана на платформи от 60-70 години. Най-модерната техника е купувана в края на 80-те.

снимка: БГНЕС

„Нашата задача е да модернизираме армията, за да е адекватна на настоящата ситуация.“, обясни Божилов.

Целта на министерството е леко по лека да бъде подменена цялата техника, която е на ръба на физическите си възможности, каза Божилов. Според него обаче процеса по промяната е въпрос на средства и на добра организация.

Божилов обясни, че състоянието на пострадалите военни се подобрява. За инцидента се води следствие и всички материали по делото са предадени на прокуратурата. „Причините могат да бъдат технически, човешка грешка или всякакви други”, добави той.

Зам.-министърът уточни, че Министерството на отбраната оказва съдействие на „Гранична полиция” заради засиления миграционен поток. „За съжаление, с тази техника, с която разполагаме, се превозват не само бежанци. С нея се превозват и български военнослужещи. Последната транспортна техника е закупувана преди около 15 години”, уточни Божилов.


Share Follow

Leave A Reply