Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, призова мексиканците да гласуват днес на референдум, дали да прекратят шестгодишния му мандат, или да позволят той да го довърши, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Обрадор няма право на втори мандат, а от първия има още около три години.

Андрес Мануел Лопес Обрадор, снимка: Getty Images

Смята се, че с този вот той всъщност иска да демонстрира, че има достатъчно голяма подкрепа и на практика нищо не рискува, тъй като има висок рейтинг – около 60 процента.

Според опонентите на мексиканския президент, чрез този референдум той иска да засили позициите си след поредица от политически скандали. Повишаването на цените и неспособността да се постави под контрол ширещото се насилие вредят на популярността на президента. Според опозицията този вот е ненужно харчене на пари, при положение че самият президент призовава към мерки за икономии. Затова от опозицията бяха отправени призиви да се бойкотира вота.

Според Патрисио Морале, анализатор от Института за технологии и висше образование Монтерей, поради липсата на информация за референдума и апатия сред избирателите може да се очаква ниска активност, а за да бъде вотът признат за валиден в него трябва да са участвали 40 на сто от гласоподавателите.


Share Follow

Leave A Reply