Корнелия Нинова определи като положително участието на БСП в управлението. Лидерът на левицата изтъкна справянето с ковид пандемията, запазването на мерките за подпомагане на бизнеса както и налагането на мораториум върху цените на тока.

„Успяхме да приемем бюджет за 2022 г. Успяхме да приемем един добър бюджет, който предвижда 100% увеличение на публичните инвестиции. Оценяваме го високо заради социалната му страна. 20 милиарда отиват за социални политики. Хората тепърва ще го усетят, защото те влизат в сила от 1 април. Това са майките, работещите, безработните, общините, защитените болници. Това е второто положително“, каза още Нинова в ефира на БНТ.

Нинова не пропусна да отбележи, че в коалицията има и слабости. Като една от тях според нея е лошата координация и комуникация, която позволява министрите и депутатите от управляващото мнозинство да излъчват разнопосочни сигнали.

Вицепремиерът и министър на икономиката заяви, че се обмисля намаляване на ДДС за някои стоки и акцизи.

„Да помислим къде може да намалим ДДС. Един пакет от цялостни данъчни промени и преизчисляване на пенсиите. Опонентите на намаляване на ДДС имат два аргумента. Единият е , че това може да не доведе до намаляване на цената за хората. Затова ние разсъждаваме за намаляване на ДДС на регулираните стоки. Ако намалим цената на енергията, ще имаме ниска цена. Също за лекарствата.“

„Един от вариантите, който предлагаме, е необлагаем минимум. В момента нашите експерти изчисляват колко всичко това би струвало“, каза Нинова.

Нинова заяви още, че не се бои от конкуренция в ляво и новите така наречени социални партийни проект. „Засега останалите формации са само на приказки, имаме нероден Петко. Нямаме страхове, имаме работа. Много работа“, каза тя.

Според вицепремиера е било грешка бе да се издигат две кандидатури, особено партийни, още повече в една коалиция. Опитваме се да внесем разум и спокойствие. Смятаме, че решението е в изтеглянето и на двете кандидатури, нова процедура и банкер експерт, около който има консенсус.

Кирил Петков е склонен да оттегли кандидатурата на ПП, а колегите от ИТН – не, твърдо не мърдат. Би било много неразумно, ако ИТН започнат да блокират работата на парламента. Ще има тежки последици. Особено за хората.

„Смяната му зависи от самия него и от Кирил Петков. Ако се стигне до смяна на министър, ще го обсъдим. Не мисля, че това е план, виждате прекалено много конспирация“, каза Нинова по повод вълната от остри реакции срещу министъра на културата.

Мирът е най-висша ценност, искаме войната да спре, тя няма как да спре, ако постоянно я захранваш с оръжие. Ако искаш мир, то трябва войната да спре и да се седне на масата за преговори.  Ако ни задължат вече става сложно. Законът е такъв, че министърът на икономиката трябва да се подпише последен. В конкретния случай, ако парламентът вземе такова решение, аз няма да подпиша този документ, което пък означава, че се затруднява този процес. Тръгвам си и да сложат друг човек, който е готов да подпише, категорична е Нинова за намерението на кабинета да изпратим оръжие в помощ на Украйна.

На срещите с фон дер Лайен съм заявила нашата позиция – не можем да дадем път за преговори за присъединяване на Северна Македония, докато не се изпълни споразумението за добросъседство, езика на омразата, дискриминацията на българите там“, каза Нинова, коментирайки слуховете, че Кирил Петков се е съгласил да вдигне ветото за Скопие.


Share Follow

Leave A Reply