Цената на природния газ в Европа падна под 101 евро за мегаватчас, достигайки най-ниско ниво от началото на април. Това стана на фона на прогнозите за по-меко време, по-ниско потребление и стабилни газови потоци.

През ранния следобед фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с близо 3% към 100,75 евро за мегаватчас (MWh) – най-ниско ценово ниво от 28-и март и с близо 70% под рекордния връх около 345 евро, достигнат на 7-и март (през първите дни след началото на руската военна инвазия в Украйна), предаде БНР.

Благодарение на находището Gullfaks, което компенсира непланираното прекъсване на газовото находище Kvitebjoern, днес е отбелязано повишаване на норвежкия газов поток към Великобритания.

Прогнозите за по-меко време и през тази седмица оказват подкрепа за слабото поевтиняване на газа, показват данни на Refinitiv Eikon. С оглед на това газовите анализатори на Refinitiv очаква намаляване на търсенето на синьо гориво в Европа, като в същевременно продължава стабилното пристигане на танкери с втечнен природен газ.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Междувременно доставките на руски газ за Европа през Украйна нараснаха в понеделник сутринта след спад през уикенда, докато физическите реверсивни газови потоци на изток от Германия към Полша по газопровода „Ямал – Европа“ почти се удвоиха. Руският държавен газов производител „Газпром“ доставя природен газ за Европа през Украйна в съответствие с исканията на европейските потребители, се посочва в изявление на компанията от неделя.

Според анализатори и търговци обаче, все още съществува риск от налагане на европейски санкции за руския газ и опасения за спиране на доставките по-късно този месец на фона на противоречието между редица страни от ЕС и Русия относно плащанията на синьото гориво в рубли.

 


Share Follow

Leave A Reply