Вторият помощник-капитан на товарния кораб „Вера Су“, който на 20 септември миналата година заседна в защитената местност „Яйлата“ край Камен бряг, е предаден на съд. Това съобщиха от Добричката окръжна прокуратура.

26-годишният Кемал Айхан, който е бил дежурен в нощта на инцидента е обвинен, че е нарушил по непредпазливост, правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците и е допуснал плавателния съд да заседне край българския бряг. Поради това са настъпили имуществени вреди в размер на над 6.68 млн. лв.

Установено е, в хода на разследването на случая, че в 00.00 часа на 20 септември 2021 г. капитанът Хайдар Ергюн предал носенето на навигационна вахта на втория си помощник. Обвиняемият бил сам на мостика, изпълнявал рутинните си задължения, като следвал курса, по който трябвало да се движи кораба и на всеки половин час отбелязвал върху навигационната карта позицията на кораба. При последният запис, който е направил в 3-25 часа, „VERA SU“ се е движел със скорост от 7,5 възела. След това Кемал Айхан се унесъл и заспал, а в 4,15 ч корабът заседнал в скалите. При удара вахтеният се събудил, веднага спрял мотора и хукнал да буди колегите си.

Айхан може да бъде лишен от свобода за срок до 3 г., ако бъде признат за виновен. Другият подсъдим по случая – капитанът на „VERA SU“ Хайдар Ергюн, вече получи 3-годишна условна присъда с 5 г. изпитателен срок, припомниха от прокуратурата.

Оттам уточниха, че в отделно досъдебно производство продължава разследването по две други направления. Изяснява се дали инцидентът е причинил замърсяване на морската вода и щети на природата и дали действията на отговорните държавни органи са били адекватни и навременни, или е налице бездействие от страна на длъжностни лица.


Share Follow

Leave A Reply