Президентът Румен Радев и ръководена от него делегация заминават днес на държавно посещение в Португалия. Тридневната визита на държавния глава ще започне от град Порто, където той ще бъде посрещнат от своя португалски колега Марселo Ребелo де Соуза и кмета на града Руи Морейра, съобщи БТА.

Двамата президенти ще проведат среща, след която Румен Радев и Марселo Ребелo де Соуза ще направят и съвместно изявление за медиите. Ще се състоят и пленарни разговори между двете делегации.

В програмата на българския президент е включено и посещение на град Лисабон, където Румен Радев ще разговаря с министър-председателя на Португалия Антониу Коща и председателя на парламента Аугусто Сантос Силва. Държавният глава ще се срещне с представители на българската общност в сградата на посолството ни в португалската столица.

Това е втората визита на Румен Радев в Португалия.

По покана на президента на Португалия Марселу Ребелу де Соуза Румен Радев е на държавно посещение в Лисабон от 30-и до 31 януари 2019 г. Тогава са били обсъдени възможностите за разширяване на търговско-икономическите отношения, сътрудничеството в областта на образованието, науката, иновациите и културата, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз. Освен с президента на Португалия, президентът Румен Радев има срещи с министър-председателя Антониу Коща и с председателя на парламента Едуарду Феру Родригеш. На 31 януари 2019 г. президентът Румен Радев има среща с кмета на Лисабон Фернанду Медина, който му връчва Почетния ключ на града на церемония в двореца „Пасош до Консельо де Лижбоа“.


Share Follow

Leave A Reply