С отстраняването на Иван Гашев в качеството му на главен прокурор ще решим това обстоятелство, че България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява всички морални стандарти и защитава правата на хората без да ги нарушава, главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие.

снимка: БГНЕС

Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова преди началато на заседанието на ВСС, на което ще бъде обсъдено предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

На заседанието ще се обсъждат двете основания – изявлението на Иван Гешев във връзка с полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 година, както и казусът “Осемте джуджета”.

След решение на ВАС Висшият съдебен съвет ще разгледа и искането за прекратяване на мандата на Гешев, внесено от служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

“Предстои да видим дали двете производства ще бъдат обединени. В правилата е допусната такава възможност. Конкретната трудност е, че и двете производства се намират на различен етап от своето развитие, затова казах че преддстои да видим ккаъв ще е дебата в Пленума на ВСС”, каза още Йорданова.

За да бъде Гешев отстранен, са необходими поне 17 гласа, а към момента съставът на ВСС се състои от 22-ма членове.


Share Follow

Leave A Reply