От Българският лекарски съюз излязоха с позиция, в която се казва, че те са против пълното отпадане на хартиената рецепта. Организацията подкрепя дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването на правата на лекарите и пациентите.

Според БЛС заложените промени в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, нарушават правата на пациентите и възпрепятстват лекарите при изпълнение на служебните им задължения. Според БЛС промените са също необмислени, неаргументирани и ще доведат до възникване на допълнително напрежение между лекарите и пациентите.

С отпадането изцяло на хартиената рецепта ще се стигне до ситуации, в които лекар, няма да може да предписва лечение, извън кабинета си и няма да бъде в полза на своите пациенти.

Националният съвет на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи успоредно с електронната и напомня: Лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време, пред своя компютър.

Според БЛС със заложените промени възникват важни въпроси, като:

Защо хартиените рецепти важат в цяла Европа, а у нас се планира да отпаднат изцяло?

Как ще бъде изписвана терапия на пациентите от екипите на спешна помощ и по време на домашни посещения?

Как ще бъдат обслужвани чуждите граждани, които идват на почивка у нас и се налага да им бъде предписана терапия?

 


Share Follow

Leave A Reply