Учредяването на партия „Продължаваме промяната“ е закъсняло заради липса на време. Това стана ясно от думите на вицепремиера Калина Константинова в ефира на Нова тв.

„Не мисля, че имаше нещо символично в момента, който избрахме за учредяването на партията. Просто дойде моментът да извървим и този път и да формализираме това, което вече правим”.

 

Константинова опроверга и твърденията, че управляващите правят партията сега, защото се готвят за избори.

„Знаете, че чисто административно подготовката и документите – по време на кампанията нямахме възможност да ги изготвим по време на кампанията. Сега обаче успяхме да финализираме процеса”, подчерта тя.

„Истината е, че чудесно се сработихме с колегите и през целия път те са били до нас. Те са прекрасни конструктивни партньори. Нашият път ще продължи д абъде с тях. На този етап ние сме единна парламентарна група и продължаваме във формат, в който сме”, заяви Константинова по повод трите по-малки партии, чиято регистрация използва ПП за регистрация в парламентарния вот и какво ще е тяхното по-нататъшно участие в парламентарната група.

Processed with VSCO with a6 preset

Тя коментира и единството на коалицията. „Когато имаме едно общество, което е толкова фрагментирано, и един парламент с толкова политически партии – ние сме едно отражение на това, което са мненията на обществото, същото нещо се случва и в нашата коалиция. Реално в споразумението, което подписахме, сме отворили над 90 процента от приоритетите, които ни обединяват. Всички допълнителни неща – е въпрос на преценка, оценка, гласуване и финален избор на базата на критерии. Не сме очаквали, че ще има нещо по-различно. Факт е, че никой до момента не се е отметнал от нито едно решение, които сме взели преди да влезем в коалицията”, категорична беше Константинова.

Според нея, че в парламентарната група депутатите на „Продължаваме промяната“ са единни.

„Правителството работи по ангажиментите си и не се е отметнало от тях. До момента, в който не се отмятаме от споразумението ни и общите цели, всичко друго е въпрос на факта, че емоциите са високи. Важното е да не губим фокуса от важните задачи за обществото“, заяви вицепремиерът. И подчерта: „В изпълнителната власт министрите са отбор“.

Тя коментира и темата със Република Северна Македония и беше категорична, че няма промяна в българската позиция. Константинова отрече и да се готви смяна на външния министър Теодора Генчовска.

По отношение на избора за нов шеф на БНБ вицепремиерът подчерта, че професионалните качества и почтеност са критериите за избор за управител на националната банка. Тя обаче не отрече да знае дали Андрей Гюров ще бъде предложен отново и дали са водени разговори с досегашния шеф на БНБ Димитър Радев.

снимка: БГНЕС

По повод изпращането на военна помощ за Украйна Константинова каза, че решението трябва да се вземе в парламента. „Правителството обмисля различни мерки – да се стимулират например работодатели, които да поемат бежанците. Помощта от 40 лв. за хотелиерите приключва на 31 май, бежанците ще се насочват към държавни бази и общежития“, посочи вицепремиерът.


Share Follow

Leave A Reply