Не сме обсъждали явяване на следващия избори, защото това не е на дневен ред, заяви пред БТВ началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. Така тя отрече, че учредяването на партията на Продължаваме промяната е заради наближаващи предсрочин избори.

По думите й „Продължаваме промяната“ са решили да станат сега партия, защото е трябвало се справят 4 важни задачи през първите 100 дни на управлението им и чак сега останало време за партийно строителство.

„За нас беше по-важно да решим като минимум 4 важни задачи за първите 100 дни: нов начин за справяне с ковид кризата, да приключим успешно с Плана за устойчивост, да направим първите крачки на съдебната реформа със закриването на специализираните съдилища, справянето с енергийната криза и подпомагането на бизнеса и гражданите“, каза тя.

Началникът на кабинета „Петков“ изтъкна няколко кризи, които според нея правителството е преборило. Като сред тях изтъкна ковид кризата, както и енергийната криза. Според нея основното предизвикателство пред кабинета и ПП е комуникацията.
Борисловаво не призна за грешки в управлението, но обясни къде им е трудно на управляващите.

 

„Едно от големите ни предизвикателства е комуникацията, за да обясним на хората как се извършва промяната. Имаме и предизвикателството да имаме по-добра комуникация между коалиционните партньори, да се научим да работим по-добре едни с други“, каза тя.

Лена Бориславова коментира и проблемите в коалицията. Няма търговия за постове в коалицията, а борбата за постове не трябва да е на всяка цена, без зачитане на волята на коалиционните партньори. Борбата за постове на всяка цена без зачитане на волята и предпочитанията на коалиционните партньори не е начин да вървим напред, подчерта тя. Юристката се надява в един момент всички коалиционни партньори да си научат урока, че все пак се намират в четворна коалиция. На въпрос дали се радва, че Каримански не е избран, отговори: Не може да е доволна, след като управляващата коалиция не е успя да се обедини около една кандидатура.


В МС има изключително раздвижване,постоянно ни пишат хора със сигнали, чуваме неща, на които
трудно ще повярвате.
Аз лично не съм била свидетел на такава всеобща еуфория и такова празнуване, което се случи в нощта на ареста на бившия премиер Бойко Борисов. Разочарованието дойде, защото явно няма пълният пакет от доказателства и желание от страна на прокуратурата да извърши всестранно разследване. Г-н Божков още не е разпитан“, коментира Бориславова.


На твърдението на водещата Мария Цънцърова, че еуфорията и буквата на закона нямат общо и арестът е незаконен според съда, Бориславова каза:

„Не съм доволна от начина, по който се стекоха нещата. Това, което трябва да знаем, е че МВР работи усилено, за да излязат наяве схемите и да се съберат доказателства. Но за да може МВР да си свърши работа, трябва тези усилия да са съвместно с прокуратурата. Над разследващия полицай бди един прокурор, бди главния прокурор. Защо мислите, че е необходимо такова ниво на контрол?“, попита Бориславова.

Бориславова продължава да твърди, че искането на прокуратурата да получи достъп до записите на камерите в МС за периода от 23 февруари до 23 март с това, че МС е станало точка за директен контакт с европрокуратурата.

„При нас има изключително раздвижване. Постоянно ни пишат хора със сигнали. Чуваме неща, които е трудно да повярвате, че са се случвали. Необходимо е още малко оперативно време. Има лица, които искат да свидетелства, питат за статут на защитен свидетел“, обясни говорителят на кабинета.


„Не ни се предоставя информация за какво се изискват записите, но периодът е много голям, така че те са си оставили вратичка за различни хипотези. Но искането е непосредствено след като МС стана точка на контакт“, коментира Бориславова. А това станало, защото от европрокуратурата казали, че до този момент е получавала само маловажни сигнали, и изяви задоволство, че хората започват да имат повече доверие да сигнализират.

 

 


Share Follow

Leave A Reply