Папа Франциск осъди жестокостта на войната в Украйна по време на месата си за великденското бдение, на която присъства, но но не я ръководи лично заради остри болки в крака, които го принудиха да ограничи изявите си, предаде Ройтерс, цитирана от Нова тв.

 

На месата присъства Иван Фьодоров, кметът на Мелитопол, който бе задържан от руските сили миналия месец и по-късно освободен при размяна на пленници. Италианският кардинал Джовани Батиста Ре замести папата като ръководител на службата, която включи шествие в почти пълен мрак до главното крило на базиликата „Свети Петър“.

 

Папата седна пред базиликата върху голям бял стол и стоеше прав при четенето на Евангелието. В края на своята проповед Светият отец се обърна директно към кмета на Мелитопол Иван Фьодоров и украинските депутати Мария Мезенцева, Олена Хоменко и Русем Умеров, които седяха заедно на първия ред, посочва Асошиейтед прес.

 

„В този мрак на войната, в нейната жестокост, се молим за вас и заедно с вас тази нощ. Молим се за всички страдащи. Можем да ви дадем само рамото си, нашите молитви“, каза папа Франциск и добави, че „най-голямото нещо, което можете да получите е възкресението на Христос“, произнасяйки последните три думи на украински.


Share Follow

Leave A Reply