Президентът на Швейцария Игнацио Касис, който е на посещение в Япония, заяви днес, че неговата страна се е присъединила към твърдите санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна, но това не означава, че се е отказала от традиционния си неутралитет, предаде АП, цитирана от БТА.

Според съобщение на японското външно министерство на преговори в Токио Касис и премиерът на Япония Фумио Кишида са изразили единодушие, че Русия трябва да понесе отговорност за атаките си срещу цивилни в Украйна. В изявление при откриване на срещата Кишида е казал, че действията на Русия подкопават основите на международния ред не само в Европа, но и в Азия. “Сега е необходимо международната общност да се обедини повече от всякога”, е заявил той, цитиран в съобщението на министерството.

На отделна пресконференция Касис, който е и външен министър на Швейцария, каза, че неговата страна категорично осъжда войната и приканва Русия незабавно да спре инвазията си. Той отбеляза, че макар да не е член на ЕС, Швейцария изцяло подкрепя европейските санкции срещу Русия, включително петият пакет, приет миналата седмица. Това обаче не означава, че конфедерацията се е отказала от своя традиционен неутралитет, уточни Касис.


Share Follow

Leave A Reply