С 30% е отчетен ръст на жертвите на пътя през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 г. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на обсъждане на проекта за промени в Закона за движение по пътищата, съобщи dariknews.bg.

„Данните от началото на април до сега показват, че има завишение на някои показатели по отношение на тежките пътнотранспортни произшествия. Установихме някои от причините за влошаващите се данни и решихме да подготвим проект на закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата“, съобщи Рашков.
Рашков подчерта, че резултатите от 1 януари до 4 април са притеснителни, тъй като през този период са възникнали 1220 тежки пътнотранспортни произшествия, загинали са 105 участници в движението и са ранени 1530. „И за това не можем да не направим нищо“, категоричен е той.
По думите му законопроектът е съсредоточен в това най-напред да се промени в положителна посока дейността по връчване на съответните документи, които съставят органите на МВР, когато констатират нарушение при правилата за движение. Той подчерта още, че в законопроекта се предвижда да бъдат фиксирани наказанията, като целта е снижаване на корупцията.
По заповед на министър Рашков през декември 2021 г. беше създадена работна група за анализ на сега действащия закон. Задачата на експертите беше да направят цялостен преглед на нормативната база.

Share Follow

Leave A Reply