Руският президент Владимир Путин ще се срещне на 26 април в Москва с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да говорят по темата за инвазията на Русия в Украйна, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предадоха световните агенции.

Дмитрий Песков

Очаква се Гутериш да разговаря също с руския външен министър Сергей Лавров, каза Песков, цитиран от БТА. Срещата с Путин, поискана от Гутериш, ще е първата между двамата от нахлуването на Русия в Украйна. Във вторник Гутериш изпрати писма до президента Путин и украинския му колега Володимир Зеленски с молба за срещи в Москва и Киев, посочва Франс прес.

снимка: БГНЕС Антонио Гутериш

В комюнике ООН обяви, че Гутериш ще бъде на 28 април в Украйна, където ще се срещне с украинския президент и украинския външен министър Дмитро Кулеба, предадоха световните агенции.
Гутериш има намерение да се срещне и с екипите на агенциите на ООН на място, за да обсъди засилване на хуманитарната помощ за украинците.


От началото на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари ООН е донякъде пренебрегната в търсенето на изход от конфликта. Това се дължи отчасти на причинения от тази криза разрив между петте страни – постоянни членове на Съвета за сигурност, една от които е Русия, наред със САЩ, Франция, Великобритания и Китай.

снимка: newspakistan.tv

Досега Гутериш почти не е влизал във връзка с украинския президент, двамата проведоха един-единствен телефонен разговор на 26 февруари.
Откакто Гутериш заяви, че Русия нарушава Устава на ООН, изпращайки войски в Украйна, Путин отказваше всякакви контакти с него, включително да разговарят по телефона. Във вторник генералният секретар на ООН осъди новото руско настъпление в Източна Украйна и призова двете страни да направят четиридневна хуманитарна пауза по случай православния Великден


Share Follow

Leave A Reply