Към момента ситуацията с пандемията от коронавирус у нас е спокойна. Това заяви пред Нова тв началникът на Клиниката по неврохирургия в болница „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

„Мисля, че в момента сериозен проблем с развитието на пандемията няма. Времето се затопля. Последните две лета бяха спокойни. За щастие последният вариант на COVID-19 – Омикрон, е значително по-малко смъртоносен. Мисля, че това е и големият шанс на човечеството – да продължи да спада тази патогенност и да се превърне в нещо като сезонен грип. Това беше предвидено от самото начало, но никой не знаеше колко ще продължи това намаляване на патогенността. Има и ваксини. Мисля, че сме в началото на края”.Това заяви пред Нова началникът на Клиниката по неврохирургия в болница „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

проф. Николай Габровски, снимка: бТВ

„Слава Богу – има и чудеса в медицината. Понякога въпреки безнадеждната на вид ситуация нещата се развиват добре”, подчерта той.  И допълни: „Не можем да губим вяра. Понякога човек има разколебаване, кратко разочарование – особено в случаите, когато е положил усилия, но нещата не са се развили по-най-добрия начин. Но трябва да продължаваме напред и винаги да бъдем сигурни, че повече добри случаи ще бъдат в ръцете ни”.

Снимка: ВМА

Според проф. Габровски колегите му полагат всички усилия като професионалисти. „Със сигурност вярата помага. Доказано е, че когато човек загуби надежда, това намалява съпротивителните му сили. Категорично – вярата помага. Без вяра смятам, че шансът за неуспех е значително по-висок”, категоричен е професорът.


Share Follow

Leave A Reply