Тази сутрин през територията на България е прелетял самолет от президентския флот на Русия. Това съобщиха босненски и сръбски медии, предаде БГНЕС.

Самолетът е кацнал в 9.26 ч. тази сутрин на летището в Белград „Никола Тесла“.

Самолетът е излетял от Сочи и е прелетял през въздушното пространство на България, която още през месец февруари тази година съобщи, че забранява полетите на руския самолети през нейна територия. Това съобщи разследващият сайт „Изтръга“, който публикува и карта с маршрута на руския самолет ИЛ-96-300.

Машината е навлязла в родното небе между Варна и Бургас и го е напуснала в района на Видин, стана ясно от публикуваните документи. Началото на полета е бил в 8.02 руско време и е приключил в 9,26 часа сръбско време. Той е регистриран и от известния сайт Flightradar.24.

Според телевизия N1, излъчваща в няколко републики на бивша Югославия, този самолет е имал за цел да прибере руските дипломати, които са обявени за персона нон грата в страните, в които са били на служба и не могат да се завърнат в Русия.
Телевизията показа и снимка от самолета на летището в Белград. Подобни полети, уточнява N1, са били осъществявани от началото на войната в Украйна със същата цел да прибере руски дипломати.
Подобен полет със същия самолет е бил осъществен и на 17 април от Москва за Копенхаген, когато е било избегнато въздушното пространство на страните, които са забранили руски полети.

От българското Министерство на отбраната съобщиха за БГНЕС, че през изминалото денонощие не са били вдигани български бойни самолети под тревога заради навлизането на чужди изтребители в нашето въздушно пространство. /БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply