Министерството на образованието стартира нова инициатива – “Училище без агресия”, съобщи Нова тв. В нея са включени ученици от 153 училища. Те разказаха за случаи, в които са били жертва или свидетел на агресия.

Зачестилите случаи на агресия в училищата са поводът за кампанията на МОН.

Съветникът на министъра на образованието Манол Манолов заяви, че “агресията се превръща в проблем в началото на прогимназиален етап“, като при момчетата преобладава физическото посегателство, а при момичетата, се наблюдава повече съревнование.

По думите му агресията обикновено се проявява като вербална или включена във виртуалното пространство, „под формата на някакъв кибертормоз”.

През последните месеци все по-честите прояви на агресия стават причина министерството да търси нови начини за справяне с нея, като освен учениците, питат и директорите какви подходи използват и какъв е ефекта от тях.

Директорът на едно от училищата казва, че има много случаи, в които амбициозни деца, подложени на системна преса изразяват натрупалият се гняв, под формата на вербална агресия, като изобщо не подозират за това.

Случаи на агресия има във всяко едно училище, категоричен е директорът на столичното 134-то. И споделя техните стъпки за противодействие, които са разпознаване на агресията, достигане до мотивите до проявата й и разработване на училищни механизми за минимизирането й.

За да го постигнат, държат учениците си максимално ангажирани. Учат ги на набор от добродетели, като ги прилагат заедно. Защото именно дългия период на дистанционно обучение, според министерството, е сред причините за нарастващата агресия.

“Пандемията ограничи, от друга страна, възможността за редица дейности в свободното време. Прояви на агресия освен, че са факт, то стават и все по-публични. За което, разбира се, допринася и многото време, което се прекарва в условията на виртуалното, в условията на социалните мрежи”, казва още манол Манолов.

 


Share Follow

Leave A Reply