„Корнелия Нинова казва, че България трябва да възстанови преговорите с „Газпром“ за връщане на доставките на газ, а Асен Василев твърди точно обратното. Аз не мога да разбера когато двама вицепремиери говорят коренно различни неща, на кой трябва да повярвам? Нищо не казвам, само съм объркан. Мислех си, че те само не се уважават. А те се мразят и ненавиждат.“ Това заяви на извънреден брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

снимка: БГНЕС

„Месеци наред слушахме какви ли не опорни точки и лъжи от сегашните управляващи, но не успявахме да ги опровергаем. Затова благодаря на Асен Василев и министъра на енергетиката, че вчера ни дадоха възможност да разясним лъжите за нашето управление. На 27 април Василев каза, че през гръцката връзка може да се докарват около 20 млрд. кубика газ, а те реално са към 31 млрд. Така той изтри с гумичка твърдението, че България няма трасета с които да си осигури газ. Това е смешно, ето сега става ясно каква огромна инфраструктура сме построили, за да има диверсификация“, допълни бившият премиер.

„Над 50 млрд. ще бъде чистата печалба за България от Турски поток“, категоричен бе Борисов в опровержение на министър Александър Николов. „Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,1 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на „Булгартрансгаз“. Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави над 50 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби“, каза бившият премиер.

По думите на му, когато е станал премиер всички компресори по газопроводите са били руски. „И бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни компресори американски компресори, които могат и да смучат“, обясни лидерът на ГЕРБ. „Затова Асен Василев е щастлив като отиде в Брюксел и е чака рака – всичко му е построено и трябва само да заяви капацитета. Другото е направено от нас“, посочи Бойко Борисов.

„ГЕРБ е заявил през парламентарната си група желание да подпомогне всячески Украйна и правителството има нашата подкрепа. Ако искат да работят честно и забравят далаверата, тогава имаме реален шанс да се откачим от „Газпром“ и руския газ. Да махнат посредниците и далаверите, тогава ще имат пълната ми подкрепа. Да отидат да резервират газ по схемата „Държава с производител“, без посредници. Иначе след половин година те ще излязат в опозиция и ще са с половин милиард черни пари и пак ще направят половината медии да излъчват фалшиви новини“, изтъкна бившият премиер.


Share Follow

Leave A Reply