Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които получаваме от Европейския съюз, ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас. Това коментира вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по време на дискусия в Дома на Европа на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“, цитирана от БТА.
Европейската комисия е изплатила над 3,5 милиарда евро на държавите членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци, от които България е получила 148 млн. евро по кохезионните фондове. Тези 148 млн. евро от ЕС по REACT-EU са авансово плащане по тази програма – средства, заделени за солидарно подпомагане на държавите членки по време на Covid пандемията, посочи Константинова.

снимка: БГНЕС

„Надявам се в рамките на следващата седмица да пуснем мярка, свързана с подкрепа на заетост – подпомагане с наем за три месеца през работодателя и по този начин да стимулираме наемането на бежанци от Украйна“, обясни Константинова. Тя допълни, че се бърза и с други две мерки, свързани с подкрепа на НПО сектора за работа на терен и изграждане на центрове за деца.

Тя посочи, че България е на първо място в Европейския съюз по процент издадени документи за временна закрила на бежанци. Към днешна дата този процент надхвърля 85%.
В България са преминали над 200 хил. души, които бягат от войната. У нас са останали около 100 хил., обясни вицепремиерът. Според нея страната ни се справя добре с посрещането и предоставянето на помощ за бежанците, като на територията на страната вече работят около 200 гишета за регистрация. Предстои следващата още по-сложна задача – да начертаем пътя за приобщаването им в България, допълни още Калина Константинова.


Share Follow

Leave A Reply