Русия спря газа на България. И въпреки че управляващите побързаха да ни успокоят, че няма повод за паника (макар че ще купуваме по-скъп газ и центата за потребителите ще скочи с 35% през май, според прогнозата на КЕВР), основните политически играчи съвсем не изглеждат спокойни.

Напрежението ескалира особено видимо в политическото семейство на президента, който си „изпусна нервите“ спрямо двете си „роднински“ политически сили – ПП и БСП, като обвини правителството в обслужване на чужди интереси, а Корнелия Нинова, че с нейното знание се изнасят оръжия, които подхранват конфликта Русия – Украйна. Семейният скандал бързо се задълбочи – Асен Василев, подкрепен от Кирил Петков, заяви, че позицията на Радев, че предоставяйки военна помощ на Украйна, продължаваме конфликта, е позорна. Корнелия Нинова също не остана длъжна на Радев, посочвайки, че именно неговото служебно правителство е подписало договори за износ на оръжие, които са в сила и към момента. Освен това Нинова реши да признае и болезнената истина, че коалиционният й партньор „Продължаваме промяната“ е „отроче“ на президента, което той е създал, за да „убие БСП“. Явно от любимото дете ПП се е превърна в блудния син…

Е, очевидно повод за паника има. След разменените реплики, за всички стана ясно, че нищо в държавата не е под контрол, което на езика на политиците означава, че е време за евакуация. По тази причина от балансьор в спора дали България трябва да предостави оръжие на Украйна, внезапно ПП реши, че ще гласува такава да бъде дадена, което ще доведе до излизането на БСП, от коалицията и съответно падане на кабинета. По този начин ПП се евакуира от ситуацията почти цяла – ще запази електората си, който подкрепя същата позиция, а БСП ще е виновна за падането на кабинета.

А допълнителен бонус към това ще бъде, че на Кирил Петков драстично ще му бъде намалено ефирното време, което ще предотврати значителен процент от „умните“ изказвания като: „Нека дарим по една заплата за оръжия за Украйна“ … Или пък като следното:

„Цялата история на България е базирана на това, че някакви хора не са се примирили с агресор, който иска да потъпче възможността на населението да прави собствен избор. Представете си, ако някой беше казал, че по време на Априлското въстание е най-добре то бързо да свърши и хората да нямат възможност да се защитават, за да има по-бързо мир.“

Лаическият паралел успя да „събуди“ дори вицепрезидента Илияна Йотова, която обикновено е обрана в политическите си изказвания:

„Паралелът, който днес направи премиерът Кирил Петков, беше голяма грешка. Бих искала да припомня на министър-председателя, че героите на национално-освободителното движение, на Априлското въстание не са „някакви хора“, те си имат имена. За тях разказваме на децата си и се гордеем. Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание“, коментира тя.

Поредната криза на хоризонта (спирането на газовите доставки от Русия) очевидно преля чашите на всички на политическата сцена, защото е ясно, че управляващите нямат капацитет да се справят със ситуацията, както не се справиха с нито една кризисна ситуация досега. ПП – от партията на президента се превърна в политически провал. Затова разочарованието именно за него е най-голямо. И за разлика от другите политически играчи, пътят му за евакуация е блокиран. А провалите на ПП винаги ще се асоциират с него. И с право – думите не се връщат назад особено в политиката. А именно президентът Радев беше този, който неотдавна каза: „Мога да кажа само че ако България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин“…


Share Follow

Leave A Reply