Висшият съдебен съвет е отказал да излъчи представители на българската съдебна власт, които да участват в Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна.

Решението е взето единодушно в четвъртък на редовно заседание на ВСС. Последва коментар на правосъдния министър Надежда Йорданова. По думите й в началото на април страната ни е получила покана от Полша да изпрати лекари, патолози, юристи, прокурори, криминалисти и други експерти в Украйна. Правосъдното министерство е предложило на ВСС два варианта – да приемат поканата за сведение и без да участват, или да изразят принципно съгласие за участие в комисията. Без дебат и единодушно, Висшият съдебен съвет е подкрепил първия вариант.

„Единствено по подобен начин чрез Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна, може да бъдат осъдени Русия и президента Владимир Путин за действията, които се извършват в момента, тъй като Русия не признава съда в Хага“. Това заяви пред NOVA адвокат Михаил Екимджиев. „Често пъти такъв тип разследвания се правят по конкретен казус и участието на всяка държава е доброволно“, поясни адвокат Екимджиев.

снимка: БГНЕС

Подобни трибунали са осъдили бившите лидери Милошевич и Младич. Според адвоката позицията на ВСС България да не изпрати разследващи е морално укорима.


Share Follow

Leave A Reply