Заместник-председателят на Народното събрание и член на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов заяви по БНТ, че е убеден, че БСП ще остане в коалицията и след решението на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна. По думите му войната е изиграла ролята на катализатор за стабилността на управлението.

снимка: БГНЕС

Той заяви още, че е убеден в това, че БСП като част от тази коалиция ще останат в управлението и въпросът с военната помощ за Украйна няма да събори правителството. Той уточни, че няма да съветва БСП:

Те не са вчерашни – знаят как да излязат от ситуацията и мисля, че имат план. Утре вечер ще обсъдим това на коалиционен съвет. Коалицията се стабилизира и войната изигра ролята на катализатор в тези процеси. Ето – това, което от „Продължаваме промяната“ каза на пресконференцията преди дни – вижте какви радикални позиции заеха, а в началото бяха плахи и неопитни. Но втвърдената им позиция показва оценката на нашия цивилзационен избор и на това, че сме част от НАТО и ЕС.“ – посочи Атанасов.

снимка: БГНЕС

Ген. Атанасов коментира и отправените критики на президента Румен Радев към правителството и призова да не се меси в изпълнителната и законодателната власт, а „да си стои в президентството и да си президентства“.

„А какво му се иска на него – е друга работа. Към момента на президентските избори ходът за избирането му на власт е бил полезен в контекста на това, че трябваше да бъде отстранена борисовата държава. Сега някои от неговите позиции са различни – то се вижда, че обича Москва и че е различен от нас.“ – каза Атанасов.

Според него в България има прекалено много руски дипломати, а трябва да се спазва принципа на реципрочност на дипломатическите представителства. По думите му броят на руските дипломати в България „е по-голям от сбора на дипломатите на Великобритания, Германия и Фрация взети заедно – с които ние сме в един съюз“.

„Тия половината са ГРУ-счици тука – знаете ли какво значи това – от Главно разузнаватнелно управление на армията, най-силното разузнавателно звено на бившия СССР. По Виенската конвенция се препоръчва принципа на реципрочност – колкото имаме ние, толкова да имат и те. Ами ние имаме 20 в Москва, те 120 – ами трябва да се разредят. И най-добре българското контраразузнаване – те знаят кои са служителите на руското разузнаване – да извадят списъците и – „чемодан, вокзал, Москва.“ – каза ген. Атанасов.

Той коментира и позицията на руския посланик Елеонора Митрофанова, която попита защо българската делегация отива в Киев, а не се запознава с пораженията в Донецк и Луганск.

„На госпожата Митрофанова, на която отдавна трябваше да ѝ бием дузпата, ще ѝ кажа – отидохме в Киев, а не в Москва, защото можем да направим елементарната разлика кой е аргесорът и кой е жертвата. “ – заяви ген. Атанасов.

По думите му заобикалянето на Украйна от газовите тръби от страна на Русия е част от плана на Путин за Украйна и Бойко Борисов е спомогнал за това, независимо дали съзнателно или не.

Атанас Атанасов разказа пред БНТ и за жестоките последствия от войната, на които е станал свидетел при посещението в Киев.

„Това, което видяхме, не е за разказване. В Бородянка имаше една улица – 500 метра, а всички къщи са избушени и опожарени. И се питам – защо е трябвало, какви хора са живели там – обикновени хора! Тези хора няма къде да се върнат.“ – каза Атанасов.

Той допълни, че по време на разговорите с украинския президент Володимир Зеленски не е обсъждана единствено военна помощ, но и сътрудничество в областта на икономиката и енергетиката.


Share Follow

Leave A Reply