Денят на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, и тази година ще бъде отбелязан с традиционния водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София, но без военен парад. Това заяви пред БТА Митко Димитров, директор на Дирекция „Връзки с обществеността“ в Министерството на отбраната:

В 9.00 часа пред Паметника на Незнайния войн ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини.

20 артилерийски салюта ще бъдат произведени при изпълнението на националния химн.

Заради пандемията от COVID-19 през 2020 г. и през 2021 г. заради нямаше парад на Гергьовден, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки.

 

Митко Димитров съобщи, че по повод празника в страната ще има демонстрации на способности на въоръжените ни сили. Военнослужещи от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село“, от Военновъздушните сили – на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча“, а във Варна и в Бургас демонстрации ще покажат военнослужещи от Военноморските ни сили.

На 5 май ще се състои традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на контингентите ни зад граница.

Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейският духов оркестър ще изнесат вечерта на 5 май за жителите и гостите на София празничен концерт в Борисовата градина. По-късно, в 21:00 ч., са предвидени и празнични илюминации.

На 6 май, по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия, Администрацията на президента ще отвори врати за граждани, желаещи да се запознаят с работата на институцията, съобщават на страницата на държавния глава във Фейсбук. В 10:00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Ден на отворени врати и празнична програма на Гергьовден ще има и в Националния военноисторически музей (НВИМ) и филиалите му – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

По традиция за празника на армията в НВИМ обявяват свободен вход от 10:00 до 17:00 ч. за постоянната си хронологична и за външната експозиция. Тази година ще може да бъде разгледана и подготвената за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“, посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“.


Share Follow

Leave A Reply