Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се е срещнала с еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, по негово искане. Те са обсъдили възможността държавите-членки на ЕС да се обединят и да закупят заедно количества газ, съобщи 24 часа. Целта е да се постигне по-ниска цена на газа, както и данъчни облекчения чрез намаляване на ДДС и акциз.

На срещата са били обсъдени и предизвикателствата пред българската икономика и индустрия след спирането на доставките на газ за България. Обсъдени са също и бъдещото на ядрената енергетика и зелената сделка. Това съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Корнелия Нинова запозна Тиери Бретон с трудностите, които стоят пред близо 30 000 фирми и опасностите от фалити. Нинова изрази загриженост за инфлацията, доходите, българските работни места и бедността.

Тя представи искането на българската индустрия за таван на цената на газа и покриване на разликата от държавата. Еврокомисарят увери, че на 18 май в Брюксел ще се обсъжда стратегия за действие, и че България не е сама и заедно ще се търсят възможните алтернативи.


Share Follow

Leave A Reply