Цената на природния газ ще скочи двойно, а не както е говори с 30%. Това означава съответно и двойно по-високи цени на всички продукти, които са свързани с природния газ. Това са над 20% въобще от промишлената продукция на България над 43 милиарда лева годишно производство. Това заяви пред БТВ, бившият енергиен министър Румен Овчаров.

По-думите му алтернативите на руския газ са по-къпи и несигурни, няма евтина атернатива и затова никой не е прекъсвал отношеният с „Газпром“.

Според него вицепремиерът Асен Василев си „прави пиар“, като се цели в премиерския пост с изявленията си за енергийна независимост и справяне без руски газ.

снимка: БГНЕС

Румен Овчаров сравни Асен Василев с „един друг финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците, но те го напляскаха“.

„Освен че поставят България във драматично тежки условия, връткат и дребни далавери“, заяви още Овчаров.

Той е категоричен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова през юни, като се позава на документи, по думите му, които показват, че строителните работи по съоръжението се извършват „без проект, а по схеми“ и не отговарят на изискванията за безопасност.


Share Follow

Leave A Reply