След седмици обсада на населени места, контролирани, както от Русия, така и от Украйна, десетки цивилни бяха евакуирани от украинския град Мариупол, съобщи Нова тв. Някои от тях напуснаха стоманодобивния комбинат „Азовстал” – последната крепост на украинските войски в стратегическия град.

снимка: БГНЕС

Русия обяви, че в село, контролирано от нея, са пристигнали десетки цивилни. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че голяма група също е на път към Запорожие, който е под контрол на Украйна.

ООН потвърди, че в събота е започнала „операция за евакуация на гражданите съвместно с Червения кръст”. Украинските власти съобщават, че руският обстрел към завода е бил възобновен в неделя, след кратко прекратяване.

„Днес най-накрая успяхме да започнем евакуацията на хората от „Азовстал”. След много седмици преговори, след много опити, различни срещи, хора, обаждания, държави, предложения. Най-накрая! Нямаше ден, в който да не се опитвахме да намерим решение, за да спасим нашите хора. Днес за първи път през всички дни на войната този жизненоважен коридор заработи. За първи път в този район имаше двудневно прекратяване на огъня. Успяхме да изведем повече от сто цивилни – жени, деца. Които се бяха скрили от военните действия в „Азовстал”, коментира Зеленски.


Share Follow

Leave A Reply