Цената на природния газ се определя месец за месец, затова е трудно да се определи каква ще бъде тя през септември месец. Това заяви пред Нова тв Мартин Владимиров, енергиен експерт по Центъра за иследване на демокрацията.

„Ако цената за месец май падне, това ще е под политически натиск. Обективно цената би трябвало да се покачи, защото цените на международните борси се покачиха“, заяви още Владимиров.

Икономистът Евгений Кънев заяви, че въпреки тази прогноза, сметката за парно няма да достигне 1 000 лева на месец.

“Ние сме една от малкото държави в Европа, където бизнесът субсидира потребителя. Това е социална политика, която няма да се промени. Тази цена е спекулация”, каза Кънев.

Според експертите дългосрочното решение е преминаване на втечнен природен газ. Те уточниха, че е имало алтернатива газохранилището ни в Чирен да бъде запълнени предварително през януари и февруари.

“Можеше да внесем и ние втечнен природен газ, с който да  запълним газохранилището, това щеше да е допълнителен разход, но поне нямаше днес да правим сделки от днес за утре, в които прозира конфликт на интереси и да сме отново 90% зависими от руския газ”, обясни Владимиров. “Това направиха Полша, Румъния и Унгария”, допълни още той.

 


Share Follow

Leave A Reply