Управляващите ще предложат осигуряване на подкрепа за Украйна в максимално разширен обхват: освен идеята за ремонт на украински оръжия, в предложението ще залегне и осигуряването на хуманитарна, медицинска и друг вид помощ. Това заяви пред БНТ Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Според Балабанов такова предложение трябва да бъде взето с максимално широка подкрепа, с цел страната ни да покаже, че заема позиция, която отстоява.

От четирите коалиционни управляващи партии единствено БСП остава против осигуряването на военна помощ за Украйна.

„Президент, Народно събрание и Министерски съвет трябва да говорят в един глас, въпреки всичко. Утре на коалиционния съвет ще разкажем на колегите си какво видяхме и ще се опитаме да формулираме предложението си в максимално обширен обхват, за да може да помагаме по всякакъв начин. Идеята е да се изчистят детайлите и да имаме едно предложение, зад което, надявам се, да застанем всички. Дали ще ги убедим – е тяхно решение“, изтъкна Балабанов.

Утре вечер – ден преди Народното събрание да гласува на извънредно заседание осигуряването на военно-техническа помощ за Киев, управляващите се събират на коалиционен съвет в последен опит да постигнат единство по въпроса преди решението да бъде взето от парламента.

Според него няма да са необходими предсрочни избори, ако БСП напусне коалицията.

По отношение на отправените от президента Румен Радев критики, Балабанов заяви:

„Президентската институция е независима и Румен Радев има право да отправя критиките. В момента, който и да е на власт, ще понася критики заради натрупаните кризи, пред които сме изправени. Нормално е всяко едно правителство, поставено в тази трудна ситуация, да си навлича критики. Затова ние се опитваме максимално да балансираме процесите“.

Балабанов уточни, въпросът за предоставяне на оръжие не е бил повдиган в Киев, а единствено за ремонт на украинска военна техника. Той добави, че са обсъдени са и доста теми от сферата на икономическото сътрудничество, които биха могли да са от взаимна полза.

„Като част от ЕС и НАТО не виждам как България ще е въвлечена във война. Всяка държава от ЕС помага с каквото може – дали е въвлечена във война? Ние участваме в съюз и в една такава ситуация трябва да изберем страна, защото в противен случай какво да изберем – обратната страна?“ – попита той.


Share Follow

Leave A Reply