В сряда се Очаква в парламента да се гласува изпращането на военна помощ за Украйна. Хората, които взимат решения, трябва да се водят преди всичко от сигурността на българите. Това заяви от Пловдив президентът Румен Радев.

„България е лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат да не предоставят оръжие, те няма да го направят. А ако им кажат да предоставят, те искат точно това. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт, имаме огромна историческа диаспора в Украйна. Испания например зависи от руския газ само на 6%, ние сме много по-зависими”, заяви още президентът.

Други говорили от невежество, смята още президентът. „Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София, какво е състоянието на изтребителната ни авиация. Докога нашите съюзници ще бъдат тук? Нидерландия са до края на май, а след това? Това никой не го отчита”, уточни Радев.

„Ако знаят отговорите на тези въпроси – поведението им е безотговорно. Ако не ги знаят – просто невежо”, заяви Радев.

Президентът смята, че ако се вземе решение да се прати оръжие за Украйна, БСП няма да излезе от коалицията. „Ръководството ще намери такава формулировка, че хем да остане в коалицията, хем да не носи отговорност”, заяви Радев.


Share Follow

Leave A Reply