Депутатите в Народното събрание приеха предложението на „Продължаваме Промяната” да се даде мандат на Министерския съвет за оказване на военнотехническа помощ на Украйна. Това стана с гласовете на 200 народни представители от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ДБ. Против бяха 13 депутати от „Възраждане” и по един от ПП, БСП и ИТН.

От БСП, които бяха против оказването на военна помощ, се съгласиха на текста на ПП – да не изпращаме оръжия, а само да се даде мандат на кабинета за ремонт на украинска военна техника.

снимка: БГНЕС

Припомняме, че по темата „Украйна” имаше внесени три проекторешения – на ПП, ГЕРБ и „Демократична България”. По-рано народните представители отхвърлиха идеите на ДБ и ГЕРБ.

Решението на НС гласи:
Народното събрание дава мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея в следните направления:

1. Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на България.

2. Оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военно-техническа съобразно възможностите на Р България.
а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС
б) помощ за украинските граждани бягащи от войната
в) възможности за изнасяне на украинското зърно във Варна
г) засилването на енергийно сътрудничество – доставки на електроенергия и природен газ от Украйна
д) ремонт на украинска военна техника
е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ – лекарства, дрехи и хранителни стоки.


Share Follow

Leave A Reply