От партия „Има такъв народ“ (ИТН) отправиха сериозни критики към правителството и в частност към финансовия министър Асен Василев по повод планираното заседание на правителството, на което се очаква да се вземе решение за приемането на Националния план за въвеждане на еврото, а това не е обсъдено обстойно в парламента.

снимка: БГНЕС

„Националният план за въвеждане на еврото трябва да бъде разгледан и от Комисията по бюджет и финанси, и от народните представители“, заяви на брифинг пред медиите в кулоарите на парламента Любомир Каримански от ИТН. „Само преди 20 дни много остро беше поставен въпросът за еврозоната и да си спомним кои от народните представители се интересуваха най-много от този въпрос. Да припомним също така, че ако интересът беше толкова голям, това трябваше да е тяхна декларация, а не наша. „Възраждане“ преди 20 дни гласуваха за един избор по точно определен начин, а днес мълчат по темата“, посочи още Каримански и заяви, че искат да им бъде представен този национален план, за да са сигурни, че курсът 1.95583 ще залегне там и ще бъде отразен.

снимка: БГНЕС

„След това процесът по изтегляне на националната валута е изключително сложен и труден, искаме да знаем как ще се включи в този национален план, кои органи са включени, ангажирани са органите на МВР, как ще е разпределено времето“, допълни Каримански. По думите му, влизането в еврозоната и приемането на еврото у нас ще увеличи устойчивостта на стопанската дейност в страната. „Не на последно място е и как ще устоим на шока от инфлацията, тъй като той е определящ“, каза още той и посочи: „Този план не трябва да бъде приеман набързо и натъмно, а трябва да е представен на народните представители в Народното събрание“.

„Не знам дали си давате сметка какво се опитва да направи финансовият министър“, попита Тошко Йорданов от ИТН. „Толкова важно нещо, като Плана за приемането на еврото, той се опитва да го решава еднолично, без да се допита до парламента. Ние сме парламентарна република. Министерски съвет е изпълнителна власт и изпълнява решенията на парламента. Това е все едно финансовият министър да си разпише сам бюджета, да не го покаже на депутатите и да го действа, както му отърва. Този парламент е тук, за да се обсъжда в широк кръг, да имат и всички граждани достъп до тази информация и тогава да се вземе решение. А финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера. Това е недопустимо“, каза още Йорданов. „Самият подход някой да решава, че е над Народното събрание или, че той е единствената институция и човек, който има критерии и право да взима самостоятелно решения, това е много близо до диктатура“, допълни той.


Share Follow

Leave A Reply