Според депутата от „Демократична България“ и лекар д-р Александър Симидчиев при пандемията тенденцията е към затихване на процеса. „Ако погледнем картата на България, само 6 района са в жълто и нямаме нито един в червено”, каза в ефира на НОВА д-р Симидчиев. По думите му процесът в момента е абсолютно стихнал и няма място за притеснение.

Според специалиста сега е важно да се анализират последствията от преболедуването на коронавирусната инфекция.

„Когато имаме активна инфекция, трябва да прилагаме противоепидемични мерки. Когато сме в спокойно състояние, както в момента, трябва да мислим какво да направим за следващия пик, който е неизбежен, но ще бъде през септември-октомври месец”, допълни лекарят.

а въпроса дали действително няма COVID-19 у нас, или след спирането на финансирането за безплатни тестове при личните лекари хората се тестват по-рядко, д-р Симидчиев отговори, че това не е единственият начин, по който се следи пандемията.

„Ако имаше действащи случаи, интензивните отделения нямаше да са празни”, обясни пулмологът и допълни, че освен неврологичните последици от преболедуването на COVID-19, се забелязват и болки по ставите, мускулна слабост, метаболитни заболявания като захарен диабет.

 

Симидчиев коментира и новия вид хепатит, който се разпространява изключително бързо сред деца.

„Не съм чул за потвърден случай у нас, но това, което знам, е, че в Англия честотата е ниска. Заболяването е тежко, но за сметка на това е рядко – няма епидемичните размери на коронавируса”, заяви лекарят.

„Демократична България” иска среща с мандатоносителя „Продължаваме Промяната”. По думите на депутата от ДБ комуникацията е изключително важна в една коалиция.

„Когато имаме различни субекти с различни политически платформи и различно разбиране за действителността, в която живеем, трябва да може тези гледни точки да се срещнат”, заяви д-р Симидчиев.


Share Follow

Leave A Reply