Не бива бизнесът да бъде приучаван, че държавата дължи компенсации, докато високите цени са налице, защото високите цени на енергийните ресурси ще бъдат с нас много, много дълго време. Това заяви пред БНР Милен Велчев, финансов министър в периода 2001 – 2005 година.

снимка: БГНЕС

„Трябва да се търсят общи решения в ЕС за компенсации на бизнеса заради цените на енергийните ресурси. Защото, когато няколко страни предложат компенсации на бизнесите си, които други страни не могат да направят, това създава катаклизми в конкурентоспособността и намалява ефективността на бизнеса. Помощта към бизнеса трябва да бъде насочена към премахване на несигурността в краткосрочен план“, заяви още Велчев.

Велчев коментира, че жертвите на всяко  увеличение на цените са населението, което накрая плаща сметката, и бизнесът, „който също търпи щети, а за него е много важно да знае, че не губи позициите си спрямо своите конкуренти от Западна Европа, защото те са нашите основни партньори“.

„Ако съм аз на мястото на бизнеса, няма да ми е толкова важно в абсолютна стойност колко плащам за енергия, колкото да ми е важно да зная, че моите конкуренти плащат подобни цени, за да ми позволи това да се конкурирам честно с тях“, коментира още той.

Според Велчев подчерта непредсказуемостта на цените на енергийните ресурси е изключително завишена през последните месеци:

„Това не зависи от българското правителство, но се надявам управляващите в ЕС да намерят начин да осигурят възможност на бизнеса, дори на по-високи цени, да оперира спокойно и предвидимо“.

Бившият финансов министър посочи, че завишеното очакване от енергията от възобновяеми източници е довело до това, че нуждата на Европа от природен газ е нараснала многократно:

„Тук можем да сочим Русия с пръст и да питаме защо не е отговорила на тези завишени нужди на Европа – това може да е субективно решение, може и да е технологична невъзможност изведнъж толкова да бъде увеличен добивът на енергоресурси. Не съм чул от достоверен източник, договорените доставки на газ от „Газпром“ да са били радикално намалени“.

Милен Велчев защити позицията на „Газпром“ относно спирането на доставките на газ за България:

„Ако се поставим на мястото на „Газпром“, в ситуация, в която плащанията в евро или в долари биват замразени и не стигат до вас, бихме ли били удовлетворени от това положение на нещата. Ние искаме от тях да правят доставки, без да получават плащане за това. Ако аз съм в тази ситуация и ме карат да се придържам към съществуващия договор, ще се откажа и аз“.

С искането за заплащане в рубли Русия нарушава договорите, които съществуват, добави Велчев.

Според него санкциите срещу Русия не са особено ефективни и това се е видяло още след налагането на първите през 2014 г.

Милен Велчев определи моментната сила на рублата като ефект от силно контролирания валутен режим, в който се намира тя.


Share Follow

Leave A Reply