Двама убити и опасения за още 60 загинали при руски ракетен удар срещу училище в района в Луганск. Руски самолет е обстрелял сградата, в която се укривали 90 цивилни, твърди украинската страна. В същото време приключи евакуацията от комплекса „Азовстал” в Мариупол. Всички жени, деца и възрастни хора бяха изведени от подземията.

Map of War in Donbass, Ukraine with Tank

Руски самолет е хвърлил бомба върху училище в село, близо до Луганск, каза регионалният губернатор. Той потвърди смъртта на двама души, но изрази опасения, че под руините има още поне 60 загинали.

„Спасителните служби разчистват руините колкото се може по-бързо, но шансът хората да са живи е изключително малък. Надяваме се на най-доброто, може би някои от тях са оцелели”, каза Сергей Гайдай.

Общо 90 души се укривали в сградата на училището. Само 30 от тях са били спасени, а седем са ранени. Думите му не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

„Всеки ден от войната руската армия прави нещо, което ме оставя безмълвен. Целенасочени удари срещу музеи например. Дори терористите нямат такива идеи, но това са войските, които се бият срещу нас. Това искат да направят и срещу другите европейски страни”, твърди Володимир Зеленски.

снимка: БГНЕС

Всички жени, деца и възрастни хора от индустриалния завод „Азовстал” са изтеглени, съобщиха украинските власти. Президентът на Украйна заяви, че с това приключа първият етап на евакуацията и сега започвала подготовката по извеждането на ранените войници и на медиците на терен. Въпреки постоянните усилия за отварянето на хуманитарни коридори за извеждане на местните жители, евакуираните разказват, че не всички получават шанса да се спасят.

„Отивах до магазина и видях голяма навалица от хора. Попитах ги накъде отиват и ми отговориха, че има шанс да стигнат до Запорожие. Толкова се развълнувах. Нямах нищо друго в себе си освен чанта. Реших, че няма какво да губя”, спомня си Марина, която живее в Мариупол.

На терен ситуацията продължава да бъде критична. След атаките на руската армия в района на Харков, три моста бяха взривени. Повече от 200 културни и исторически забележителности в Украйна са унищожени в резултат на войната.


Share Follow

Leave A Reply