Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Чешката република, на 10 и 11 май 2022 г. по покана на своя колега Милош Земан. В делегацията на българския държавен глава е министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на българския бизнес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Церемонията по посрещането с военни почести ще се проведе на 10 май в Пражкия замък Храдчани. Българският държавен глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от президента на Чешката република Милош Земан и съпругата му Ивана Земанова. След церемонията е предвидена среща „на четири очи“ между двамата президенти, а след това и пленарни разговори между делегациите на двете държави.

Българският държавен глава ще проведе срещи в Прага и с председателите на Сената и на Камарата на представителите на парламента на Чешката република – Милош Вистрчил и Маркета Пекарова Адамова, както и с министър-председателя Петр Фиала.

Във фокуса на визитата са темите за задълбочаването на двустранния политически диалог на най-високо равнище, включително в контекста на предстоящото Чешко председателство на Съвета на ЕС във втората половина на 2022 година, перспективите за развитие на търговско-икономическото партньорство и  сътрудничеството в областта на туризма. Предизвикателствата пред страните от Централна и Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна, също ще бъдат сред акцентите на разговорите на президента Радев в Чехия.

На 11 май, в Министерството на промишлеността и търговията, президентът Румен Радев и Министърът на промишлеността и търговията Йозеф Сикела ще открият Чешко-български бизнес форум под мотото „Together We Achieve More“.

По-късно през деня президентът Румен Радев ще се срещне с наши сънародници, които живеят в Чехия.


Share Follow

Leave A Reply