Превозвачите излизат на национален протест. Десетки камиони и автобуси се събраха тази сутрин на „Цариградско шосе” в София и към 11.00 часа блокираха движението в района на „Врана“. От рано сутринта всичко входове на Пловдив бяха блокирани. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря с тях. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания – намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Колона от камиони и автобуси се подреди на „Цариградско шосе“ в София, минути след 08:00 часа. Очаква се малко по-късно колоната да тръгне към Министерския съвет. Ще блокират от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г.С.Раковски”.

Тези автобуси и камиони, които няма да могат да влязат в центъра, ще направят протестно шествие от „Цариградско шосе” до „Ботевградско”.

Магдалена Милтенова, снимка: passengertransport.bg

„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания има самоорганизиране на протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви пред Нова тв Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.

Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината, ще доведат много фирми до фалити.

Тежкотоварни камиони са блокирали всичките шест входа на Пловдив. На Асеновградско шосе се пропускат автомобили през най-лявата лента. Така се е образувала дълга колона.

300 камиона се очаква да се включат към протеста в града.

„Продължаваме да искаме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за разговори”, заяви Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

снимка: БГНЕС

В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”. Шествието тръгва в 11.00 ч. и се очаква да мине през едни от най-натоварените булеварди.

Миналата седмица част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата.

Междувременно от таксиметровия бранш ще решават кога и как да се включат в националния протест на транспортния сектор. Няколко синдиката се събират във вторник на среща, за да обсъдят въпроса. От бранша настояват за помощ от държавата, отново заради високите цени на горивата.


Share Follow

Leave A Reply