В България има големи залежи от природен газ, но това плаши монополиста „Газпром“. Това заяви пред Нова тв, председателят на Българският енергиен и минен форум Иван Хиновски.

По думите му, според задълбочен анализ на голяма американска компания към 2011, България има залежи от газ, които възлизат на 480 милиарда кубични метра, които биха ни стигнали за 150 години. Той уточни, че този геоложки доклад е укриван от 2011 г.

Хиновски заяви, че запасите от синьо гориво са в района на Чирен.

„Въпросът е защо от 2011 година тези резултати притесняват голяма част от геополитическите лобита в България и в света. През 2012 година приемаме меморандум за забрана на шистовия газ. Това според мен не е случайно”, посочи Хиновски.

Хиновски заяви, че тези проучвания показват, че в Етрополската формация, Северозападна България, има залежи на газ.

снимка: ЕПА/БГНЕС

„Забраната за добив на шистов газ идва от много по-високо ниво. Лично аз смятам, че това са интереси на монополиста, който внася газ до момента – „Газпром”. Защото той е много притеснен от тези цифри”, подчерта енергийния експерт.

Според него протестите срещу шистовия газ в Добруджа преди години са били за заблуда и отклоняване на вниманието от Етрополската формация.

„Цифрите в доклада са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за конвенционален добив към същата компания, изготвила първия доклад. И тя ревизира данните. Вече в добива на шистов газ не се използват химикали, което беше основното притеснение. Никакви химикали не се използват. Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите”.


Share Follow

Leave A Reply