Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще прекрати програмата си за стимулиране на изкупуването на облигации в началото на третото тримесечие на настоящата година, а само няколко седмици след това може да предприеме повишаване на лихвите. Това каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на конференция в словенската столица Любляна, предадоха световните агенции.

Лагард потвърди очакванията на пазарите, че ЕЦБ ще повиши лихвения си процент за първи път от повече от десетилетие през юли, в опит да укроти рекордно високата инфлация в еврозоната – резултат от нарастващите цени на енергията, които се прехвърлят и върху други стоки.

Европейската банкова институция планира да проведе среща по въпросите на паричната си политика на 21 юли, припомня АФП. Повечето други големи централни банки вече са повишили разходите по кредити, но ЕЦБ, която се бори с твърде ниската инфлация в продължение на десетилетие, все още освобождава парични средства във финансовата система на еврозоната чрез закупуване на облигации, коментира Ройтерс.


Share Follow

Leave A Reply