Ако доскоро недоволство от действията на правителството изразяваха основно опозицията и политическите анализатори, то вече навлязохме в сезона на общественото недоволство. Представители на различни сектори организират протести в цялата страна. Бизнесът, здравните работници, работещите в градския транспорт в София, превозвачите, работещите в ТЕЦ „Марица 3“ искат оставки и конкретни действия от управляващите.

От своя страна, правителството демонстрира пълно спокойствие. А от изтеклия запис от срещата на премиера с превозвачите стана ясно, че освен спокойни, управляващите са и напълно дезинтересовани и безцеремонни относно проблемите на хората.

„Ако не искате да ме слушате, вратата е там. Ето я. Аз ще решавам тук как ще говоря и какво ще говоря…“ Това са думите на премиера към превозвачите, след като е помолен да говори по конкретната тема, става ясно от разпространения запис.

Това, което все повече започва да прозира зад шаблонните фрази, които ползват новите политически играчи, е именно, че на властта изобщо не й се слуша. Правителството все повече се държи сякаш никой не ги гледа или по-точно сякаш те не виждат никого. Действията им са лишени от всякаква сетивност спрямо българското общество. На въпросите на журналистите се отговаря абстрактно и шаблонно сякаш българите не заслужават отговори.

За сметка на това, всички сме длъжни да слушаме как новото правителство е жертва на кризите, които, по думите на премиера, били направени „по дизайн“ още миналото лято. В такъв случай, може би е редно да дарим по една заплата в помощ на управляващите???

В Народното събрание обстановката е общо взето същата – заглушена. Вицепремиерът Асен Василев не понесе добре критиките на опозицията по време на петъчния парламентарен контрол и се наложи председателят на НС да заглуши микрофона на представителя на ГЕРБ Десислава Атанасова, която се изказваше от трибуната, репликирайки Василев.

Иронично, дори президентът е напълно игнориран от новата политическа класа, която сам създаде. След като тази седмица премиерът Кирил Петков се похвали, че в резултат на срещите си в САЩ е договорил доставки на газ на цени по-ниски от тези на „Газпром“, президентът призова „най-сетне да се обявят цените на газа, защото бизнесът и топлофикациите работят в неизвестност”. Всъщност вече 13-и ден никой в страната не знае каква е цената на газа у нас, а в дружествата се извършват проверки, от които все още няма резултат. Което само по себе си свидетелства за политиката на игнориране на новото правителство спрямо всички въпроси, отправени към него.

С няколко думи ситуацията в страната към момента е: Не знам, не чух, не видях… Но докато управляващите разиграват „маймунски“ номера, избирайки да са напълно лишени от сетивност по отношение на проблемите в обществото, моментът, в който на тях ще им бъде показана вратата е все по-близо. Въпросът тук е обаче дали президентът ще има смелост да признае грешката си и да застане начело на този процес, или ще продължи глухонямо да ръкомаха на фона на цирка, в който ни застави да живеем…


Share Follow

1 коментар

  1. Анонимен

    Много тъпа статия, поздравления.

Leave A Reply