В сравнение с миналото лято, цените във Варна са с 15-20% по-високи, съобщи БТВ. Драстичното увеличение на сметките за ток, на горивата, на основните продукти са причините за това.

Ресторантьорите обясняват, че ситуацията в която са поставени е такава, че от една страна се страхуват да не загубят клиентите си, а от друга могат да загубят бизнеса си, ако не направят правилните разчети.

В сравнение с миналото лято, сметките за електричество са три пъти по-високи. Цените на всички основни продукти са увеличени драстично и това принуждава бизнеса да вдига цените, за да оцелее.

Ресторантьорите на практика ще работят на загуби с цените от миналата година. Конкуренцията се състои в това кой ще ги увеличи най-малко.

Например в ресторант, намиращ се на брега на река Камчия, за която на всички е известно, че се влива в Черно море цените са следните:

  • Пържена цаца – 7 лева;
  • Порция пържени картофи – 5 лева;
  • Наливна бира – 3 лева.

По-скъпо е на плажната алея във Варна, където цацата се предлага средно за около 10 лева на порция. Цената на пърженият сафрид е от 13-15 лева, а калканът е между 30-40 лева.

Много неизвестни стоят пред старта на летния сезон и войната в Украйна е една от тях. Очаква се цените да се повишат отново, заради опасенията от нов скок в инфлацията.


Share Follow

Leave A Reply