Министърът на външните работи Теодора Генчовска потвърди днес, че натискът над нашата страна за скорошно начало на преговорите със Скопие за присъединяване към ЕС продължава, предава БТА.

„Натиск има, и сега продължава, но нашата позиция е ясна – очакваме Северна Македония да започне да изпълнява договора и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията на тяхната държава”, посочи тя пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС.

От самото начало целият процес е базиран на собствени заслуги на Северна Македония, по никакъв начин не се обвързва с дати, добави тя в отговор на въпрос дали през юни може да се очаква напредък. „От страна на Северна Македония трябва да бъдат направени ясни конкретни стъпки, които да ни гарантират, че договорът ще започне да се изпълнява и ще продължи да бъде изпълняван. Очакваме конкретни действия”, посочи министърът, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

снимка: БГНЕС

По думите на Генчовска вписването на българското малцинство в конституцията на Северна Македония не би било достатъчно, за да може да се даде дата за начало на преговорите с ЕС. „Другата писта е договорът – той е международно признат, което значи, че Скопие трябва да спазва върховенството на правото и това е част от Копенхагенските критерии”, поясни тя.


Share Follow

Leave A Reply